• Menu
  • Menu

Italien, Dolomitterne 2019 dag 7


Lørdag 3. August 2019

Fra Rifugio Pordenone til sæterhytten Valbinon via ‘Den blå ensians rute’

Turen i dag er lang og hård, så vi skal køre fra hotellet 7.30. Det bliver til en hurtig morgenmad 6.50 med afgang kort efter. Jeg føler mig ikke helt klar og er død træt pga dårlig søvn, så humøret er ikke helt i top. Tror også at det skyldes at jeg er bange for om turen i dag er for hård.

Vandringen starter med ca 3 kilometer ad flat terrain først via lidt jord og grus stier og senere via et gammelt flodleje, hvilket betyder at underlaget er store sten og løse klipper, hvilket er lidt hårdt for benene.

Efter en god time i flodlejet skal vi og af en skovsti. Men gruppen skal først deles. Der er den hårde rute på godt 900 højde meter og den lette på omkring 600. To fra gruppen tager den lettere rute, men vi andre tager den hårde.

Jeg må dog tilstå at jeg den efterfølgende time, hvor vi tager 500 højde meter er meget usikker på om jeg tog det rigtige valg. Aldrig har jeg over så kort tid steget så meget og jeg er nærmest død. Jeg går et stykke efter resten af gruppen med Pelle der kommer med lidt gode råd og opmuntring når jeg har behov.

Vi kommer nu til en lille hytte (et refugé) hvor der holdes 10 minutter pause. Efter en energibar og en masse vand har jeg det meget bedre.

Turen fortsætter videre gennem skov. Jeg beslutter dig at holde mig bagest nu uden Pelle, selvom jeg går meget bedre nu. Det er langt bedre mht fotografier at være bagest og jeg tager langt flere billeder end de andre. Det giver også en god dybte i billederne at have andre på i horisonten.

Efter 300 yderligere højde meter andre stien sig fra skov til bjeng område med den skønneste udsigt man kan forestille sig.

Vi holder en kort pause og kan nu endeligt så det bjergpas vi skal op over. Et par os tænker først at det må være en joke… Der står bitte små tændstik mænd i passet og det ser vildt hårdt ud, efter allerede at have bestige ca 800 højde meter. Der er så smukt at jeg stopper op konstant og taget billeder og video.

2 små panorama videoer 150 højde meter før passet. (OPDATERES)

Opstigningen er lettere end frygtet men naturligvis trækker den tænder ud. Udsigten vejer dog op for alle anstrengelserne og jeg er nu igen i skønt humør. Jeg var helt klar nervøs for ikke at kunne klare opgaven.

Passet er ikke så bredt og da de andre er i fuld gang med at tage billeder og nyde udsigten da jeg kommer frem, beslutter jeg at få en smule op og ud langs den højde bjergkam hvor der er en meget tynd sti. Jeg sidder jeg og nyder udsigten og den kølige vind alene mens jeg ser på et par bjerg bestigere der når toppen på en top lige i nærheden.

Panorama video fra den anden side af passet (OPDATERES)

Vi har nu vandret i omkring 4,5 time og jeg er ved at blive godt sulten. Vi begynder nedstigningen og går igennem en UNESCO beskyttet højmose-slette.

Efter ca 20 min er vi nede ved vores frokost sted. Et lille refugé der er bosat af Dennis om sommeren. Alle være fragten 2 gange om året via helikopter til hytten hvor eneste mulighed for at komme frem er via den rute vi har gået i dag (og den lettere rute som resten af holdet gik op).

Vi får serveren en simpel omgang pasta med tomatsovs, men efter dages tur smager alt perfekt.

Efter en vel 30 minutters pause går turen nu ned igennem den rute som resten af holdet havde gået op af, altså en ca 600 højde meter ned.

For mig er turen ned ingen problem og det tager ikke meget mere end 1 time indtil vi ankommer til stedet hvor vi skildes tidligere på dagen. Faktisk hjælper nedstigningen mig med at få regenereret så jeg egenlig føler at jeg kan gå i timer endnu.

Lille kort video der viser en meget let med smuk del af nedstigningen

Nu mangler vi så bare de vel ca 3 km af flodlejet.

Vi er som altid foran planen og får derfor mulighed for at komme op til en ekstra refugé tæt ved parkeringspladsen, det kræver bare lige en stigning af en stejl skovsti på vel 50 meter. Vi er 5 der vælger at gå op for få en iskold øl mens de andre venter ved parkeringspladsen (vi afventer busserne skal komme).

Til aften får jeg en grønsags suppe efterfulgt af wienerschnitzel til hovedret.

Animations video fra dagens tur

Relive ‘Italien 20190803’

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *