• Menu
  • Menu

Spanien Camino Primitivo 2022 dag 16


Lørdag 23. April 2022

Hviledag med sightseeing i Santiago de Compostela

Dag blev en rigtig slapper dag. Der er først morgenmad fra 8.30, så jeg søger længe, og nok for længe, for jeg føler mig lidt doven.

Efter et fint morgen bord, går jeg mod katedralen, hvor jeg vil gå gå på lidt opdagelse enig må dele overvære pilgrims gudstjenesten.

Det er en imponerende katedral, det på mange måder ligner den i Lugo. Selvom den er storslået, er det på en mere minimalistisk måde. Svært at forklare, men jeg tror jeg foretrækker de spanske katedraler. Så snart jeg kommer ind ser jeg at der er en gudstjeneste igang, lidt underligt for efter deres eget tidsplan skulle det først starte om en halv time. Det er ikke rigtigt muligt at gå rundt mens det er igang, så jeg bliver stående og oplever seance.

Henimod slutningen bliver det sat gang i Butafumeiro, en stor ting der bør opleves. Som jeg forstår, er det tradition i ortodokse katolske messer, at en alter dreng brænder røgelses pinde af, som del af tilbedelse. Samtidigt er formålet, at maske den dårlige lugt som en samligt uvaskede pilgrimme kan bringe.

Sagen er så den, at en katedral af Santiago de Compostela’s størrelse, der kan huse 1200 mennesker, ja så rækker små røgelses pinde ikke. Derfor fik man engang i det 11. århundrede installeret denne forordning, hvor man i denne smukke sølv beholder, antænder store mængder af røgelse og svinger den gennem kirken. Det generere både et seværdigt show, men endnu mere for historisk set at fjerne dårlig lugt, fra pilgrimme der hav der havde vandret i måneder (måske halve år) i usle kår, og nok uden at blive vasket. Den nuværende Butafumeiro, er fra 1604, og bliver svunget 65m på tværs af kirken, i op til 21m højde, af 8 rød klædte munke. Absolut en oplevelse.

Da gudstjenesten var overstået går jeg rundt i katedralen og lytter den en audio guide som jeg købte forinden via en app. Lidt overraskende er det ikke noget med kan få på stedet.

Jeg ved ikke rigtigt præcist hvorfor, men jeg ender med at blive i kirken i lang tid og bliver til hele næste gudstjeneste. Til en start bliver der læst op hvilke nationalitet pilgrimme der er ankommet af hvilen rute til Santiago de Compostela det seneste 24 timer er grs. Først efter det var blevet sagt, gik det op for mig at jeg var blevet læst op som det første, en dansker der havde vandret fra Oviedo i Asturias. Lidt sjovt faktisk. Men ellers var det overvejende tyskerne og mexikanere af den franske vej der blev nævnt, og en masse andre naturligvis.

Derudover fattede jeg ikke meget af hvad der blev sagt, men meget sjovt at opleve uanset.

Da prædiken var slut, går jeg rundt i byen og finder hurtigt noget mad. Jeg var vildt sulten og har behov for et solidt måltid. Det bliver til 600g blandet grillet kød, med en stor gang pomfritter og en stor salat… wow, det var godt.mon den slankekur er sat over styr nu? Måske min rygsæk passer bedre i morgen.

Jeg troede aldrig jeg skulle komme igennem, men det lykkedes. Nå ja, en pandekage fyldt med flødeskum, overhældt med honning og en café con leche måtte jo til som en afslutning.


Jeg følte mig pludselig træt, og gik derfor tilbage til hotellet, efter at have købt lidt drikkevarer (som altid svært når alle forretninger lukket midt på dagen). Jeg ender faktisk med at sove mere end 3 timer på sengen, ingen jeg står op og finder lidt let til aftensmad.

Jeg tror det var en intens duft af pizza fik mig ind på en italiensk restaurant, hvor de sjovt nok talte italiensk og tysk. Jeg blev endda spurgt om jeg ville have menu kortet på tysk, ikke på engelsk. For at være ærlig var det faktisk fint med en variation på den mad jeg har fået på det sidste. Trods jeg normalt vil spise lokal mad, kan jeg klart anbefale restauranten, det var et hyggeligt sted med god klassisk italiensk mad.

I morgen går turen videre mod havet… finisterre (verdens ende, for det gamle romerske rige).